Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


14 Topvoordelen van boekweit

14 Topvoordelen van boekweit

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 13 maart 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is Boekweit?

 1. Boekweit is, ondanks wat de naam al doet vermoeden, geen graan- of tarweproduct. Het is eigenlijk een fruitzaad dat afkomstig is van de boekweitplant, ook vaak de beukentarweplant genoemd, en is gerelateerd aan rabarber. Hoewel het een zaadje is, wordt het meestal gebruikt als graan omdat het weinig calorieën bevat en veel complexe koolhydraten en vezels bevat. Omdat boekweit een voedzaam glutenvrij pseudo-graangewas is, is het de afgelopen jaren zo belangrijk geworden vanwege het toegenomen bewustzijn van glutenallergieën en mensen met coeliakie.

 2. Boekweit behoort tot de Polygonaceae-plantenfamilie en werd oorspronkelijk gedacht te zijn verbouwd in de Balkan in Europa, zich langzaam verspreidend naar Zuidoost-Azië en vervolgens geleidelijk over het hele Aziatische continent in de afgelopen 8.000 jaar. Er is nog een soortvariatie van de plant die in de Himalaya wordt gevonden.

 3. Gepelde pitten worden gries genoemd, terwijl de geroosterde variëteit bekend staat als kasha en een basisvoedsel is in Oost-Europa. De korrels zijn lichtbruin tot donkerbruin van kleur en hebben een subtiele smaak die bij het branden aardachtig en nootachtig wordt. Ook bleek uit een studie van de Ohio State University dat boekweitmeel diabetes, obesitas, hypertensie, hypercholesterolemie en constipatie kan helpen verbeteren.

Boekweitvoeding

 1. Boekweit bevat hoogwaardige eiwitten die alle acht essentiële aminozuren leveren, inclusief lysine, die meestal geen granen bevat. Het glutenvrije graan bevat ook twee krachtige flavonoïden die fungeren als antioxidanten, rutine en quercetine. Het is zeer rijk aan vitamines en mineralen zoals riboflavine (B2), niacine (B3), koper, magnesium, fosfor, zink en mangaan, volgens de USDA National Nutrients Database.

Gezondheidsvoordelen van boekweit

  Voorkomt hartziekten

  1. Een van de belangrijkste kwaliteiten van boekweit zijn de hoge fytonutriënten, met name flavonoïden. Deze belangrijke verbindingen fungeren als antioxidanten in het lichaam, die gevaarlijke vrije radicalen opzoeken en elimineren, het chemische bijproduct van het celmetabolisme waarvan bekend is dat het hartziekten veroorzaakt. Rutine is een van de belangrijkste flavonoïden in dit zaad. Een rapport van Harvard School of Public Health zei dat flavonoïden de hoeveelheid LDL (slechte) cholesterol in het bloed verlagen en voorkomen dat bloedplaatjes stollen, wat kan leiden tot atherosclerose, hartaanval en beroerte. Rutine verhoogt ook het niveau van HDL (goed) cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten verder vermindert.

  Hulpmiddelen bij gewichtsverlies

  1. Boekweit heeft minder calorieën in vergelijking met tarwe of gerst, is vrij van verzadigd vet en cholesterol, en rijk aan vezels en eiwitten. De Berkeley Wellness Letter vermeldt boekweit als een van de glutenvrije opties voor mensen die geen tarwe kunnen verteren. Dit is een krachtige combinatie die helpt bij het onderdrukken van de eetlust, het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het opbouwen van spiermassa.

  Vermindert het risico op kanker

  1. Boekweitschil kan het risico op kanker helpen verminderen, volgens een studie van Kim SH et al., 2007. Bovendien kan de vezel in boekweit uw kansen op ernstigere maag-darmproblemen verminderen, zelfs dikke darm, maag- en borstkanker. Eén kopje boekweit bevat meer dan 20% van uw dagelijkse vezelaanbeveling en bevat bijna geen calorieën. Recente studies over voedingsvezels hebben aangetoond dat het krachtige anti-carcinogene effecten heeft, voornamelijk op de ontwikkeling en metastase van borstkankercellen bij postmenopauzale vrouwen. Een studie uitgevoerd met Zweedse vrouwelijke vrijwilligers toonde aan dat de borstkankerfrequentie 50% lager was bij vrouwen die regelmatig de aanbevolen hoeveelheid dagelijkse voedingsvezels consumeerden. Er zijn ook plantlignanen in het zaad die in onze magen worden omgezet in dierlijke lignanen. Dierlijke lignanen zijn een integraal onderdeel van de verdediging tegen borstkanker en andere op hormonen gebaseerde kankers.

  Rijke eiwitbron

  1. Boekweit is een van die waardevolle plantaardige voedingsmiddelen die hoogwaardige eiwitten bevatten, wat betekent dat het alle acht essentiële aminozuren bevat, inclusief lysine. Hoogwaardige eiwitten zijn van vitaal belang voor veel functies in het lichaam, dus voedsel dat complete eiwitten bevat, vervangt niet alleen de noodzaak om rood vlees te eten (onbetaalbaar voor vegetariërs en veganisten), maar krijgt ook sneller de voordelen van die eiwitten. Enkele van de voordelen van complete eiwitten zijn hun vermogen om je te helpen afvallen door je sneller een vol gevoel te geven. Ze bieden extra energieboost en studies hebben aangetoond dat ze het cognitieve vermogen vergroten. Ten slotte helpen ze de natuurlijke afname van spierkracht en -massa, sarcopenie genoemd, vertragen. Studies hebben aangetoond dat complete eiwitten mensen helpen het verlies van bot- en spiermassa dramatisch te vertragen, waardoor ze meer kracht, duurzaamheid en uithoudingsvermogen hebben tijdens lichamelijke activiteit.

  Verbetert de spijsvertering

  1. Boekweit heeft een hoog vezelgehalte, wat bulk aan uw stoelgang toevoegt, helpt ze door het spijsverteringskanaal te bewegen en peristaltische beweging, de spiercontractie van uw darmen, te stimuleren. Het kan ook helpen om het prikkelbare darm syndroom (IBS) en diarree te verminderen. Het grootste deel van het zaad versus de daadwerkelijke calorie-impact maakt het een voedingsmiddel waar je jezelf niet hoeft te beperken in termen van hoeveelheid. Niet dat je je zorgen hoeft te maken, want het voedzame zaadje fungeert ook als een eetlustremmer en vermindert je kansen op overeten.

  Diabetes Management

  1. Dit bloedglucoseverlagende effect komt voort uit de aanwezigheid van een stof genaamd chiro-inositol, gevonden in boekweit. Chiro-inositol bootst het uiterlijk en de chemische functionaliteit van insuline na en maakt u gevoeliger voor de aanwezigheid van insuline. Dit is zeer gunstig gebleken voor dat met type 1 diabetes, en er wordt verder onderzoek gedaan naar andere soorten diabetes. Bovendien zijn boekweit, samen met andere soorten volle granen, geweldige bronnen van magnesium, wat een essentieel onderdeel is van bijna 300 enzymen in het menselijk lichaam, inclusief die enzymen die het gebruik van glucose en de vorming en afgifte van insuline beïnvloeden. Hoge niveaus van magnesium zijn in verband gebracht met een verminderd risico op diabetes type 2, dus boekweit heeft beide hoofdtypen gedekt!

  Verhoogt het immuunsysteem

  1. Boekweit heeft een lange lijst met attributen en de impact ervan op het immuunsysteem is een van de belangrijkste! We hebben het belang genoemd van het opruimen van vrije radicalen in een poging om het lichaam tegen een verscheidenheid aan ziekten te beschermen, en boekweit heeft antioxiderende componenten zoals tocoferolen, fenolzuur, selenium en flavonoïden, die uitstekend zijn in het vinden en elimineren van vrije radicalen. Al deze verbindingen komen in hoge hoeveelheden voor in het extract van het zaad, veel hoger dan in andere granen of vergelijkbare zaden. Ze stimuleren de activiteit van andere antioxidanten zoals vitamine C en beschermen de orgaansystemen tegen vrije radicalen, zoals het elimineren van de aanwezigheid van LDL-cholesterol of binding met neurale receptoren zodat vrije radicalen dat niet kunnen.

  Vermindert het risico op galstenen

  1. Boekweit is rijk aan onoplosbare vezels, wat ook betekent dat het de kans op het ontwikkelen van galstenen aanzienlijk vermindert. Onoplosbare vezels verhogen niet alleen de transittijd van voedsel door het spijsverteringskanaal, maar verminderen ook de behoefte aan overmatige secretie van galzuren. Wanneer te veel galzuur wordt aangemaakt, is de kans op het ontwikkelen van galstenen veel groter, dus een gestage inname van onoplosbare vezels kan uw galblaas beschermen.

  Voorkomt astma-aanvallen

  1. De magnesium- en vitamine E-waarden in boekweit zijn beide sterk genoeg om te zeggen dat boekweit kinderen beschermt tegen het ontwikkelen van astma. Studies uitgevoerd in Nederland tonen aan dat kinderen die geen hoge hoeveelheden granen of graanachtig voedsel ontvangen, veel meer kans hebben om astma te ontwikkelen omdat ze een tekort hebben aan bepaalde ontstekingsremmende voedingsstoffen, zoals vitamine E en magnesium.

  Verbetert de botgezondheid

  1. Boekweit is rijk aan selenium en zink, beide essentiële sporenmineralen die het lichaam nodig heeft voor sterke botten, tanden en nagels.

  Voorkomt bloedarmoede

  1. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

  Boosts Mood

  1. Boekweit heeft alle essentiële aminozuren, waaronder tryptofaan, dat fungeert als een voorloper van het feel-good hormoon serotonine. Dus, het opnemen van tryptofaan in je dieet is erg belangrijk om je humeur en mentale helderheid te stimuleren. [! 6835 => 1130 = 17!

  1. Het hoge rutinegehalte in boekweit fungeert als een natuurlijke zonnebrandcrème en beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van de zon. De rijke mix van antioxidanten en flavonoïden helpen ook bij het voorkomen van tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels. Magnesium in boekweit verhoogt de bloedcirculatie en geeft de huid een stralende gloed.

  Haargezondheid

  1. Het volkoren complexe koolhydraatgehalte in boekweit is zeer nuttig voor de haargroei. Rijk aan vitamine A, B-complex vitamines, zink, het is een geweldig voedsel voor haar.

  Gebruik van boekweit

  1. Het volkoren complexe koolhydraatgehalte in boekweit is zeer nuttig voor de haargroei. Rijk aan vitamine A, B-complex vitamines, zink, het is een geweldig voedsel voor haar.

  Hoe boekweit kopen, bewaren en eten?

  1. Zoals alle granen kan boekweit worden gekocht bij uw plaatselijke supermarkt.

  2. Boekweit luchtdicht bewaren, weg van vocht en hitte. De bloem kan het best gekoeld bewaard worden. Als het op de juiste manier wordt bewaard, blijven boekweitgrutten tot een jaar goed en is de bloem een ​​paar maanden houdbaar.

  3. Waarschuwingswoord: Aangezien boekweit in sommige delen van de wereld geen wild gewoon gewas is, is het mogelijk dat u het nog nooit eerder bent tegengekomen en een onbekende allergie ervoor heeft. Sommige mensen kunnen ook een allergie voor boekweit ontwikkelen na langdurige blootstelling. Neem contact op met uw arts voordat u nieuwe voedingsmiddelen aan uw dieet toevoegt. De allergische reacties kunnen ernstig zijn, variërend van een loopneus en enig darmongemak tot anafylactische shock en dood. Wees voorzichtig en blijf gezond!

  4. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407