Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


15 Belangrijke voordelen van vitamine A of retinol

15 Belangrijke voordelen van vitamine A of retinol

 1. Vitamine A of retinol is een in vet oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij het verzekeren van gezonde ogen en botontwikkeling. Het tekort is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij kinderen. Het kan nachtblindheid en droge ogen voorkomen, en zorgt tegelijkertijd voor een helder zicht.

Belangrijke bronnen van vitamine A

 1. Levertraan, room, eigeel, runderlever, cheddarkaas, verrijkte melk en boterproducten zijn rijke bronnen van vitamine A. Clare Gilbert van de London School of Hygiene and Tropical Medicine, suggereert in haar uitgebreide onderzoek naar vitamine A dat geel of oranje gekleurde groenten en fruit, zoals gele maïs, die het pigmentcaroteen bevatten, ook geweldige bronnen zijn. Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen zoals zoete aardappel, wortelen, broccoli, spinazie, mango, pompoen, tomaat, havermout, abrikoos, perzik, erwten, papaja en boerenkool in je dagelijkse voeding opneemt om een ​​regelmatige toevoer van vitamine A te garanderen.

Symptomen van vitamine A-tekort

 1. De belangrijkste tekortkomingen van vitamine A zijn keratinisatie van de huid, nachtblindheid, een branderig gevoel of jeuk in de ogen, ontsteking van de oogleden, xerophthalmia (droogheid van het bindvlies), dof glansloos haar, roos, broze nagels die gemakkelijk breken, seksuele aandoeningen en voorstadia van veranderingen in de lichaamsweefsels. Een tekort aan deze vitamine kan ook leiden tot vermoeidheid, slapeloosheid en depressie.

Gezondheidsvoordelen van vitamine A

 1. Vitamine A is essentieel voor een gezond lichaam en het heeft veel gunstige eigenschappen, waaronder de hieronder genoemde.

Versterkt Immuniteit

 1. Verbetert de immuniteit van het lichaam tegen infecties door de lymfocytaire responsen tegen ziekteverwekkende antigenen te verhogen. Het houdt de slijmvliezen vochtig voor een betere immuniteit en verbetert ook de activiteit van witte bloedcellen. Het voorkomt niet alleen dat kiemen uw lichaam binnendringen, maar helpt ook de infecties te bestrijden zodra de kiemen het lichaam binnenkomen, waardoor dubbele kernbescherming wordt gewaarborgd. Eval (ez_write_tag ([![!728,90

Verbetert het gezichtsvermogen

 1. Vitamine A kan helpen bij het verbeteren van het gezichtsvermogen. Het stelt uw ogen in staat zich aan te passen aan lichtveranderingen, houdt ze vochtig en verbetert ook het nachtzicht. Het kan veel aandoeningen zoals droge ogen en nachtblindheid voorkomen door het aanpassingsvermogen van het menselijk oog aan zowel fel licht als duisternis te vergroten. Retinol helpt bij de vorming van visueel paars in de ogen, wat de ogen kan verbeteren en een gezond netvlies kan garanderen. Het kan ook het risico op cataract en maculaire degeneratie aanzienlijk verminderen, wat meestal wordt geassocieerd met veroudering. Men denkt ook dat het gunstig is voor mensen die lijden aan glaucoom.

Huidverzorging

 1. Vitamine A helpt uw ​​lichaam vrij te houden van vrije radicalen en toxines, die uw huid kunnen beschadigen. Het helpt de huid zacht en soepel te houden door vocht vast te houden, waardoor droogheid, keratinisatie en huidaandoeningen zoals psoriasis worden voorkomen.

Verbetert de botgezondheid

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Voorkomt urinestenen

 1. Vitamine A voorkomt de vorming van urine-kalk door de vorming van calciumfosfaat. Het helpt ook om de bekleding van de urinewegen in vorm te houden, waardoor de terugkerende kans op stenen wordt verminderd.

Bevordert spiergroei

 1. Door de botten gezond te houden en hun vorm te behouden, speelt vitamine A een essentiële rol bij het zorgen voor een goede spiergroei bij kinderen en opgroeiende tieners, waardoor de kans op het ontwikkelen van spierdystrofie wordt voorkomen.

Vermindert het risico op acne

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Kan kanker helpen voorkomen

 1. Vitamine A is een krachtige antioxidant die bepaalde vormen van kanker kan voorkomen.

 2. Volgens een onderzoek uitgevoerd door de faculteit van de Ben-Gurion Universiteit van het Negev en Soroka Medical Center, Israël, heeft retinol, wanneer gesynchroniseerd met carotenoïden en vitamine D, een geweldig potentieel de remming van de groei van prostaat- en borstkankercellen.

 3. Een Italiaanse universiteit ontdekte dat retinol zeer nuttig is bij kanker en zegt in haar onderzoek uit 2015: "Natuurlijke en synthetische retinoïden zijn gebruikt als potentiële chemotherapeutische of chemopreventieve middelen vanwege hun differentiatie, antiproliferatieve , proapoptotische en antioxiderende effecten. "

 4. Hoewel retinol nuttig is bij de preventie van kanker, toont een studie gepubliceerd in het Journal of National Cancer Institute aan dat bètacaroteen en retinol-supplementen vreemd kunnen werken en op hun beurt het risico op longkanker kunnen verhogen.

 5. Volgens de studie in het tijdschrift Gynecologic Oncology is het opnemen van voedingsmiddelen die vitamine A in uw dieet bevatten, gekoppeld aan een lager risico op baarmoederhalskanker.

 6. Artsen wachten nog steeds op meer resultaten, maar een onderzoek uit 2014 gepubliceerd in het World Journal of Surgical Oncology toont aan dat vitamine A in de voeding de mogelijkheid biedt om uw risico op blaaskanker te verlagen.

 7. Uit 18 onderzoeken naar gevallen van longkanker blijkt dat bètacaroteen en vitamine A kunnen helpen bij het verkleinen van de kansen op longkanker.

Reparaties weefsel

 1. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het vervangen van oude en versleten weefsels door nieuwe en om uw botten en tanden sterk te houden.

Vertraagt ​​veroudering

 1. Afdeling Dermatologie, University of Michigan Medical School, heeft de actuele toepassing van retinol positieve resultaten laten zien bij het omkeren van veroudering. Vitamine A staat bekend om zijn rimpelverwijderende eigenschappen, die ouderdomsvlekken en fijne lijntjes kunnen verminderen. Het kan het verouderingsproces vertragen door de algehele gezondheid van de huid te verbeteren. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Helpt het risico op mazelen te verlagen

 1. Een tekort aan vitamine A kan bij kinderen mazelen veroorzaken. Volgens een studie uit 2002 kan vitamine A helpen bij het verminderen van de kansen op mazelen bij kinderen. Inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamine helpt de koorts en diarree veroorzaakt door mazelen te verlichten, waardoor uw kind wordt beschermd tegen het virus.

Verlaagt het cholesterolgehalte

 1. Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, waardoor u wordt beschermd tegen de ernstige risico's van hartziekten en beroertes.

Beschermt het voortplantingssysteem

 1. Deze vitamine staat erom bekend dat het de gezondheid en functionaliteit van het voortplantingssysteem helpt.

 2. Woord van voorzichtigheid: vitamine A is alleen vereist in sporenhoeveelheden en een overmatige hoeveelheid wordt door het lichaam verwijderd. Zorg voor een regelmatige aanvoer van de benodigde hoeveelheid voor het beste resultaat. De overdosis kan schadelijke symptomen hebben, zoals wazig zien en misselijkheid. Ernstige symptomen zijn onder andere groeiachterstand en een vergrote milt en lever.

 3. Kiran Patil is de oprichter van Organic Facts. Hij heeft een grote interesse in gezondheid, voeding en biologisch leven. Hij voltooide zijn B.Tech en M. Tech (Chemical Engineering) van IIT Bombay en schrijft sinds 12 jaar actief over gezondheid en voeding. Als hij niet werkt, houdt hij van trektochten en tuinieren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407