Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


17 Indrukwekkende voordelen van asperges

17 Indrukwekkende voordelen van asperges

 1. Door Meenakshi Nagdeve laatst bijgewerkt - 25 juni 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is asperges?

 1. Asperges, wetenschappelijk bekend als Asparagus officinalis, behoort tot de familie van lelies en wordt gewaardeerd om zijn therapeutische eigenschappen. Het is afgeleid van een Grieks woord dat 'spruit' betekent en er bestaan ​​ongeveer 300 verschillende soorten van deze spruit over de hele wereld.

 2. Het is beschikbaar in witte, groene en paarse kleuren. Witte asperges groeien weg van het zonlicht en hebben dus geen groen pigment, chlorofyl. De paarse zit boordevol fytochemicaliën en anthocyanen die de groente een unieke kleur geven.

 3. Het medicinale effect van deze plant strekt zich uit van de wortel tot de scheut en het gebruik ervan is getest en bewezen in zowel wetenschappelijke als inheemse geneeswijzen zoals Siddha, Ayurveda en Unani.

Asperge voedingsfeiten

 1. De minerale schatten die erin worden opgeslagen, zijn ijzer, calcium, fosfor, magnesium, mangaan, zink, selenium en kalium.

 2. Asperges bevatten een zeer lage hoeveelheid calorieën zonder cholesterol en bevatten ook weinig natrium. Samen met dit is het ook een rijke bron van voedingsvezels, die essentieel is voor het lichaam.

Gezondheidsvoordelen van asperges

 1. Laten we hieronder de verschillende gezondheidsvoordelen van asperges nader bekijken.

Handhaaft homocysteïne niveau

 1. Een tekort aan vitamine B in het lichaam kan de homocysteïneniveaus verhogen en het risico op schade aan bloedvaten, veneuze trombose verhogen waarbij bloedstolling in de aderen optreedt, atherosclerose en andere hartaandoeningen. Bovendien helpt vitamine B bij het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel door te zorgen voor een goede stofwisseling van zetmeel en suikers in het lichaam.

Helpt tijdens de zwangerschap

 1. Het hoge foliumzuurgehalte in asperges helpt het gevaar van een laag geboortegewicht en geboorteafwijkingen tijdens de zwangerschap te verminderen. Foliumzuur is essentieel voor de groei van de foetus. Het helpt ook bij het verminderen van de complicatie van oedeem of het vasthouden van water in de lichaamsweefsels vanwege het diuretische effect.

Vecht PMS

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Verbetert de vruchtbaarheid

 1. De wortel van asperges racemosus wordt algemeen gewaardeerd in de Ayurvedische therapie en staat bekend als Shatavari, wat betekent 'iemand die 100 mannen heeft'. Shatavari heeft afrodisiacum eigenschappen en wordt gebruikt om de hormonen te reguleren en mannelijke en vrouwelijke seksuele aandoeningen te genezen. Het heeft anti-angst eigenschappen en helpt bij het genezen van lichamelijke en geestelijke zwakte bij mannen. Het helpt ook bij het verbeteren van het libido en verhoogt het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid ervan. Bij vrouwen is bewezen dat asperges effectief zijn bij menopauzaal syndroom en bloedarmoede. Shatavari is vertrouwd als een galactagoog en wordt ook gewaardeerd om zijn effectiviteit bij het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van moedermelk, terwijl het de eetlust van vrouwen die borstvoeding geven verhoogt. Onderzoeksstudies bij dieren hebben positieve effecten aangetoond op de geslachtsorganen en de borstklieren van de vrouwelijke proefpersonen die voldoende asperges consumeerden.

Verbetert spijsvertering

 1. Asperges bevatten aanzienlijke hoeveelheden van de inuline met voedingsstoffen, een soort complexe koolhydraten, gewoonlijk bekend als prebioticum. Het wordt pas verteerd als het de dikke darm bereikt, waar het wordt gevoed door een soort goede bacteriën zoals lactobacillen. Inuline helpt bij de verbeterde opname van voedingsstoffen.

 2. Het is ook een goede leverancier van voedingsvezels en heeft laxerende eigenschappen die helpen bij het soepel functioneren van de darmen, waardoor een opgeblazen gevoel en constipatie op afstand worden gehouden. Samen met een gezonde spijsvertering helpt vezels ook bij het verlagen van het cholesterolgehalte van het lichaam. Het wordt veel aanbevolen in de Ayurveda-therapie vanwege de effectiviteit bij het genezen van diarree, dysenterie en dyspepsie, wat een gevoel van buikpijn is, waaronder brandende sensaties of navelpijn tijdens of na het eten. Studies hebben aangetoond dat asperges racemosus net zo effectief is gebleken als de commercieel beschikbare moderne geneesmiddelen voor de behandeling van dyspepsie.

Potentieel tegen kanker

 1. Volgens een studie gepubliceerd in Cancer Letters, hebben ruwe saponinen gevonden in de scheuten van asperges antitumoractiviteit aangetoond. Een onderzoek uit 2016, gepubliceerd in het Journal of Functional Foods, ontdekte ook dat saponinen typische kenmerken van apoptose induceerden. De afhaalmaaltijden uit deze studie kunnen een potentiële voedingsinterventiestrategie bieden om menselijke colorectale kankercellen te beheren. Bovendien helpt asperges ook bij het verhogen van de niveaus van glutathion, een antioxidant en ontgiftende stof.

Controleert diabetes

 1. De ontstekingsremmende voedingsstoffen in asperges helpen het risico op chronische gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, te verminderen. Dit gunstige effect wordt ook toegeschreven aan de aanwezigheid van het mineraal chroom, dat een vitale rol speelt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Studies die in dit verband zijn uitgevoerd, hebben significante resultaten laten zien en hebben bewezen dat het helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, de insulinesecretie verbetert en een antidiabetisch effect heeft.

Verlicht katers

 1. Asperge-extract bevat essentiële aminozuren die effectief kunnen zijn bij het genezen van katertjes. Een kater verwijst naar het onaangename fysiologische effect dat wordt veroorzaakt door de aanzienlijke consumptie van alcoholische dranken. De symptomen zijn angst, vermoeidheid en maagaandoeningen zoals misselijkheid, braken en uitdroging. Onderzoek heeft aangetoond dat de bladeren en scheuten van asperges een goede hoeveelheid anorganische mineralen bevatten, wat ook helpt bij de bescherming van de levercellen tegen de toxische effecten van alcohol.

Oogzorg

 1. Asperges zijn een goede bron van vitamine A, die essentieel is voor een gezond gezichtsvermogen. Vanwege de aanwezigheid van antioxidanten helpt het bij het verdedigen van het netvlies tegen de schade veroorzaakt door de zuurstofvrije radicalen. De aanwezigheid van het aminozuur glutathion erin helpt ook bij het verminderen van het risico op oogaandoeningen zoals cataract en nachtblindheid.

Behandelt reuma

 1. Artritis is een chronische aandoening die gewrichtsontsteking veroorzaakt. Studies hebben aangetoond dat de consumptie van folaatrijk voedsel zoals asperges, dat ook ontstekingsremmende eigenschappen bezit, kan helpen de pijn te verlichten en de algehele slechte werking in het lichaam geassocieerd met artritis te verlichten. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Rijk aan Rutin

 1. Asperges zijn ook een rijke bron van rutine, een flavonoïde met ontstekingsremmende eigenschappen en wordt gebruikt om aambeien te behandelen en bloedstolling te voorkomen. Het verbetert de permeabiliteit van haarvaten, versterkt de bloedvaten en beschermt ze tegen kwetsbaarheid. Rutine voorkomt ook het verharden van slagaders door de viscositeit van het bloed te verminderen en helpt bij het verlichten van hypertensie, het verlagen van cholesterol en het handhaven van de cardiovasculaire gezondheid.

Rijk aan Rutin

 1. Asperges zijn ook een rijke bron van rutine, een flavonoïde met ontstekingsremmende eigenschappen en wordt gebruikt om aambeien te behandelen en bloedstolling te voorkomen. Het verbetert de permeabiliteit van haarvaten, versterkt de bloedvaten en beschermt ze tegen kwetsbaarheid. Rutine voorkomt ook het verharden van slagaders door de viscositeit van het bloed te verminderen en helpt bij het verlichten van hypertensie, het verlagen van cholesterol en het handhaven van de cardiovasculaire gezondheid.

Neuroprotectieve eigenschappen

 1. Studies hebben aangetoond dat asperges racemosus effectief is bij het verminderen van het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en de ziekte van Huntington. Deze gunstige effecten worden toegeschreven aan de aanwezigheid van fyto-oestrogenen die bepaalde neuroprotectieve effecten hebben. Neurodegeneratieve ziekten zijn genetische of periodieke aandoeningen die de neuronen van het menselijk brein beïnvloeden en het lichaam heeft normaal gesproken niet het vermogen om de beschadigde neuronen te vervangen.

Verlicht de depressie

 1. Wetenschappelijk onderzoek heeft de werkzaamheid aangetoond van asperges racemosus als een middel tegen angst en antidepressiva. Het helpt bij het verbeteren van het geheugen, verhoogt de productie en secretie van oestrogeen en heeft een revitaliserend en kalmerend effect op het zenuwstelsel.

Behandelt epilepsie

 1. Epilepsie is een chronische aandoening die de hersenen aantast en leidt tot terugkerende convulsies of epileptische aanvallen. De hersenen zenden abnormale signalen uit als gevolg van onomkeerbare veranderingen in de hersenweefsels. De wortels van asperges racemosus kunnen worden gebruikt als een anti-epilepticum om de symptomen van epilepsie te genezen.

Behandelt urineweginfecties

 1. Uit onderzoek is gebleken dat asperges racemosus een anti-urolithiatisch effect hebben, wat helpt bij de behandeling van urineweginfecties. Vanwege de diuretische eigenschappen van de groente verhoogt de consumptie van asperges de frequentie en het volume van het plassen. Dit helpt om het giftige afval uit het lichaam te ontgiften en weg te spoelen. Volgens onderzoek kan het anti-urolithiatische effect worden toegeschreven aan de aanwezigheid van antioxidanten en essentiële vitamines C en E.

 2. Het is ook bekend dat het een vreemde, scherpe geur aan de urine geeft, wat volkomen normaal is. Dit komt omdat asperges zijn bestanddelen ammoniak en zwavel afbreken in vluchtige chemische verbindingen die het lichaam daadwerkelijk helpen te ontgiften.

Handhaaft het bloedcholesterolniveau

 1. Eval (ez_write_tag ([![!970,250

Culinair gebruik van asperges

 1. Asperges hebben een delicate smaak en kunnen rauw, gegrild of geroosterd worden gegeten. Het kan worden toegevoegd als ingrediënt aan augurken, salade-recepten en soepen. De scheuten van deze plant zijn als een smaakmaker en worden op verschillende manieren over de hele wereld bereid. Het vereist minimaal koken, wat leidde tot het beroemde Romeinse gezegde: "Zo snel als asperges koken", voor alles dat snel moet worden gedaan.

Bijwerkingen van asperges

 1. Asperges wordt ook wel Rasayana-kruid genoemd in Ayurveda en biedt een enorm scala aan gezondheidsvoordelen met enkele uitzonderingen of bijwerkingen, die hieronder worden vermeld.

 2. Gas: Asperges bevatten een koolhydraat dat bekend staat als raffinose. Om deze complexe suiker te verteren, moet het menselijk lichaam het fermenteren. Tijdens dit proces van het afbreken van de koolhydraten wordt vaak gas geproduceerd en vervolgens uit het lichaam afgegeven.

 3. Zwangerschap en borstvoeding: Asperges veranderen het hormonale evenwicht en worden traditioneel gebruikt voor anticonceptie. Tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt het meestal als veilig beschouwd om een ​​normale hoeveelheid asperges te consumeren, maar om niet te kiezen voor medicinale doses zonder een arts te raadplegen.

 4. Allergische reacties: Asperges kunnen allergieën veroorzaken voor mensen die vatbaar zijn voor allergische reacties op uien, prei en andere leden van de leliefamilie.

 5. Nierstenen: Asperges bevatten purines. Purines worden afgebroken om urinezuur te creëren dat zich kan ophopen als gevolg van een hoog purinegehalte in het lichaam. Dit is niet gunstig voor mensen die last hebben van urinezuur-gerelateerde complicaties zoals jicht of nierstenen. Het wordt aanbevolen om de inname van purine-dichte voedingsmiddelen zoals asperges te voorkomen of te beperken voor patiënten met deze aandoeningen.

 6. Asperge verjongt en werkt als een tonicum voor de zenuwen. Het is ook nuttig bij aandoeningen zoals acne, geelzucht, schistosomiasis en lepra. Het versterkt het immuunsysteem en helpt bij het bevorderen van het algehele fysieke en mentale welzijn. Neem dit voedsel op in uw dieet en geniet van de voordelen!

 7. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407