Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


23 geweldige gezondheidsvoordelen voor peterselie

23 geweldige gezondheidsvoordelen voor peterselie

 1. Peterselie is het hele jaar door op de markt te vinden. Het is ook een zeer voedzame plant en bevat voldoende vitamines en antioxidanten, die onze gezondheid enorm kunnen verbeteren.

Wat is peterselie?

 1. Peterselie (Petroselinum hortense en Petroselinum crispum) is een kruid dat is ontstaan ​​in het Middellandse-Zeegebied van Zuid-Italië, Algerije en Tunesië. Het wordt gebruikt als een kruid, een groene bladgroente en als kruid in zijn verse en gedroogde vorm. Eigenlijk worden zowel het blad als de wortel gebruikt in mediterrane en Europese keukens. Het wordt op veel verschillende manieren geconsumeerd, waaronder garnering, salades, bouillons en broodjes. Het blad is verder onderverdeeld in nog twee soorten: krullend blad en plat blad.

 2. Peterselie, een overwegend tropische plant, heeft vocht en veel zonlicht nodig om te groeien. De wortelvorm is een nieuwe toevoeging, die pas ongeveer 300 jaar geleden werd gekweekt en voor het eerst werd geteeld in Hamburg, Duitsland. Tegenwoordig wordt wortelpeterselie steeds populairder. Peterseliewortel is rijk aan vitamine C en een goede bron van ijzer en kan worden gekookt vergelijkbaar met andere wortelgroenten zoals wortelen en rapen. Ze gaan geweldig in salades, stoofschotels, soepen of verzachten en tot sauzen gepureerd.

Nutrition

 1. Volgens USDA omvatten de voedingsstoffen in verse peterselie vitamine C, kalium, calcium, magnesium, fosfor en natrium. Het is een goede bron van vitamine A, K en E, thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, folaat, ijzer en zink.

 2. Het is ook een zeer goede bron van vluchtige verbindingen zoals myristicine, limoneen, eugenol en alpha-thujene. De bladeren bevatten energie, koolhydraten, vetten en eiwitten.

Voordelen voor de gezondheid

 1. Laten we hieronder de belangrijkste gezondheidsvoordelen van peterselie eens nader bekijken:

Rijke bron van antioxidanten

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Bevordert nierreiniging

 1. Onderzoek gepubliceerd in 2002 heeft aangetoond dat peterselie rijk is aan antioxidanten en vitamines die de nieren op natuurlijke wijze helpen reinigen. Al vele eeuwen wordt het gebruikt als een diureticum dat helpt tegen nierstenen, galblaasstenen, blaasontstekingen en urineweginfecties (UTI's).

 2. Een nierreiniging kan worden gedaan, onder medisch toezicht, door de inname van het kruid in gerechten, peterseliethee, peterselie geperst met andere groenten of peterseliecitroenwater. De wortels van het kruid zijn ook erg nuttig bij het tegengaan van nierstenen.

Vermindert waterretentie (oedeem)

 1. Het sap is ook een uitstekende natuurlijke remedie om de elektrolyt- en mineraalverlagende effecten van vrij verkrijgbare chemische diuretica tegen te gaan. Kalium is een van de belangrijkste mineralen die verloren gaan bij gebruik van diureticum zonder recept.

 2. Peterselie, met zijn rijke kaliumgehalte, helpt u de ongewenste bijwerkingen van een minerale onbalans te voorkomen.

Gewichtsverlies

 1. Peterselie is een kruid dat rijk is aan voedingsstoffen en weinig calorieën bevat. Een onderzoek naar de effecten van peterselie op cadmiumneurotoxiciteit suggereert dat het ook helpt bij het stimuleren van het metabolisme. Een gezond metabolisme effent de weg voor een sneller en gezond gewichtsverlies. Bovendien verwijdert peterselie ook overtollig water uit het lichaam en reinigt het de nieren en de lever. Dit houdt op zijn beurt het lichaam op een optimaal niveau en helpt bij het afvallen.

 2. Ontstekingsremmende eigenschappen

 3. Peterselie wordt traditioneel in het Middellandse-Zeegebied gebruikt voor kiespijn, kneuzingen, insectenbeten en ruwe huid. Volgens het American Journal of Clinical and Experimental Urology heeft peterselie ontstekingsremmende en anti-hepatotoxiciteitseigenschappen die helpen bij het verminderen van interne ontstekingen en ook bij het reinigen van de lever.

Huidverzorging

 1. Peterselie, rijk aan vitamine C en antioxidanten, heeft krachtige collageenproducerende en huidverlichtende eigenschappen. Het kruid helpt om het uiterlijk van vlekken en littekens te verminderen. Peterselie heeft ook het vermogen om de olieproductie in evenwicht te brengen en is daarom een ​​uitstekende remedie voor acne.

 2. Meng voor een effectief acnemasker een paar takjes van het kruid, 2 theelepels biologische appelazijn en een eetlepel honing in een blender. Dit helpt de huid te kalmeren en te verzachten.

Ontgiften

 1. Ontgifting drink.eval (ez_write_tag ([![!580.400

Besturing Diabetes

 1. Peterselie bevat een flavonoïde genaamd myricetin, die de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de insulineresistentie kan verminderen. Een uitgevoerd onderzoek toonde aan dat ratten met diabetes die peterselie kregen, in een periode van een maand daadwerkelijk een daling van hun bloedsuikerspiegel vertoonden. Traditioneel werd het in Turkije gebruikt als medicijn tegen diabetes.

 2. Verhoogt de spijsvertering

 3. Het opnemen van peterselie in uw dieet helpt de spijsvertering te stimuleren vanwege het enzym- en vezelgehalte. Enzymen helpen bij een betere opname van voedingsstoffen en verbeteren de vertering van eiwitten en vetten in het lichaam. Het kruid helpt ook het maag-darmkanaal te reinigen en de algehele gezondheid te behouden.

Vermindert symptomen van reumatoïde artritis

 1. Peterselie is ook bijzonder effectief tegen reumatoïde artritis. Vitamine C en bètacaroteen in het kruid hebben ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het beheersen van artritis en het verminderen van artritische pijn. Er wordt ook verondersteld dat het regelmatig drinken van peterseliesap of thee het proces van verwijdering van urinezuur versnelt, wat in verband is gebracht met symptomen van artritis.

Eigenschappen tegen kanker

 1. Apigenin, een flavon in peterselie, voorkomt de progressie van kanker en stopt de tumorgroei. Volgens onderzoek gepubliceerd in Oncotarget remde apigenine een enzym, dat de vermenigvuldiging van kankercellen veroorzaakte. Het kruid bleek vooral nuttig te zijn bij het voorkomen van prostaat-, darm- en darmkanker. Beide, verse en gedroogde peterselie, bevatten veel apigenine.

 2. Ook bevat peterselieolie-extract een verbinding genaamd myristicine, wat een fenylpropaan is. Een voorlopig onderzoek naar de effecten van myristicine op laboratoriumratten toonde aan dat het anti-carcinogene eigenschappen heeft omdat het vrije radicalen in het lichaam tegengaat.

Vermindert het risico op osteoporose

 1. Eval (ez_write_tag ([![!970,250

Verlicht winderigheid

 1. Peterselie helpt winderigheid en koliek te verlichten, vanwege de windafdrijvende werking. De wortel, het kruid en de etherische olie kunnen de galproductie en maagsappen stimuleren. Dit geeft een broodnodige boost aan het spijsverteringsproces en verlicht gas, constipatie, een opgeblazen gevoel, indigestie en misselijkheid. De etherische olie kan ook op de maag worden aangebracht om krampen te verlichten.

 2. Geeft verlichting van zure reflux (GERD)

 3. Peterselie is gebruikt als een natuurlijke remedie voor zure reflux omdat het de maag bezinkt en helpt bij de spijsvertering.

Verhoogt de immuniteit

 1. De vitaminen, mineralen en antioxidanten in peterselie zijn nuttig voor het versterken van de immuniteit. Vitaminen zoals vitamine C, A, K, folaat en niacine werken elk op verschillende aspecten van het immuunsysteem. Vitamine A werkt direct op lymfocyten of witte bloedcellen, waardoor hun effect wordt vergroot. Het chlorofyl dat het bevat, heeft ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Studies hebben ook aangetoond dat het kruid antioxiderende eigenschappen en antibacteriële eigenschappen bevat, waardoor het een ideale bron is voor verschillende huismiddeltjes.

 2. Verbetert de gezondheid van de hersenen

 3. Apigenin, een krachtige flavone in peterselie, verbetert de vorming van neuronen en verbetert hersenfuncties zoals geheugen en leren. Deze plantaardige stof wordt onderzocht op zijn vermogen om te helpen tegen neurodegeneratieve ziekten zoals schizofrenie, depressie, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Van het kruidenextract is bekend dat het de cognitieve prestaties verbetert en de alertheid en het geheugen verbetert.

 4. Peterselie lijkt ook een beschermend effect op de hersenfunctie te hebben, omdat werd gevonden dat het mitochondria in de hersenen tegen oxidatieve schade beschermde. Uit een onderzoek in 2009 bleek dat extract van peterselieblad een beschermend effect had op de mitochondriënfunctie.

 5. Antibacteriële schimmelwerende eigenschappen

 6. Peterselie heeft enzymen die antibacterieel en schimmelwerend van aard zijn. Het heeft een remmend effect op de bacterie Staphylococcus aureus, die kookt, huidinfecties, cellulitis en ernstige aandoeningen zoals longontsteking en meningitis kan veroorzaken.

 7. Pijnverlichting

 8. Peterselie heeft veel vitamine K, vitamine C en bètacaroteen, dat kneuzingen geneest en pijn vermindert. Voor een zelfgemaakte remedie voor kneuzingen, kun je de verse bladeren verpletteren, over het getroffen gebied verspreiden en de zalf met een verband beveiligen. Vrouwen die borstvoeding geven, gebruiken ook kruidenbladeren als kompres om de gevoeligheid van de borsten te verminderen.

 9. Het kruid helpt ook gewrichtspijn, vermoeidheid te verminderen en heeft het vermogen om stijve spieren te verzachten, vanwege de aanwezigheid van een krachtige antioxidant, quercetine. Het is vooral goed voor mensen met artritis en gewrichtsproblemen. Je kunt ook peterseliesap gebruiken om tandpijn en oorpijn te verlichten.

Verlicht symptomen van bloedarmoede

 1. De hoge concentratie ijzer in peterselie helpt bij de behandeling van bloedarmoede, die wordt veroorzaakt door ijzertekort. Vitamine C in het kruid helpt bij een betere opname van ijzer. Mensen die moeite hebben met het innemen van ijzersupplementen krijgen vaak te horen peterseliesap of thee te hebben.

Helpt slechte adem elimineren

 1. Een paar takjes peterselie kauwen helpt tegen een slechte adem of halitose. De frisse smaak en het hoge chlorofylgehalte van het kruid helpen de adem tijdelijk op te frissen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het al sinds de oudheid wordt gebruikt als een natuurlijke mondverfrisser.

 2. Hartgezondheid

 3. Peterselie is rijk aan flavone-antioxidanten, die oxidatieve stress kunnen verminderen en dus de cardiovasculaire gezondheid kunnen verbeteren. Dit kruid bevat ook hoge niveaus van vitamine B en foliumzuur dat de verdikking van vaatwanden voorkomt. Kalium in het kruid verlaagt ook de bloeddruk, wat helpt bij het voorkomen van hartziekten en beroertes.

Saldi Hormonen

 1. Peterselie helpt het hormonale evenwicht bij vrouwen te verbeteren, verbetert hun libido en verhoogt de secretie van het oestrogeenhormoon. Inname van het kruid helpt hormonale stoornissen zoals het premenstrueel syndroom, de menopauze of een vertraagde menstruatiecyclus in evenwicht te brengen. Bovendien helpt peterseliethee menstruatiekrampen en ongemak te verminderen.

 2. Peterselie is rijk aan vitamine A en antioxidanten zoals carotenoïde en bètacaroteen, die de gezondheid van de ogen bevorderen. Het helpt het netvlies te beschermen tegen schade en voorkomt maculaire degeneratie en staar. De voedingsstoffen in het kruid helpen ook de wallen van de ogen en donkere kringen te verminderen.

 3. De pasta gemaakt van poedervormige zaden van deze plant wordt al lang gebruikt als een natuurlijke remedie voor haarluis, roos en hoofdhuidirritatie. Het helpt ook om zwak haar te versterken, een gezonde haargroei te bevorderen en haaruitval te stoppen. De voedingsstoffen in dit krachtige kruid kunnen de productie van keratine en collageen helpen verhogen, waardoor het haar wordt beschermd tegen schade door vrije radicalen. Ook kan een spoeling met peterselie helpen de haarkleur te behouden, omdat deze een hoog kopergehalte heeft.

Peterselie gebruiken?

 1. Verse en gedroogde peterselie kunnen beide worden gebruikt voor het toevoegen van smaak aan verschillende voedselbereidingen.

Bijwerkingen

 1. Consumptie van het kruid, vooral in grote hoeveelheden, kan bijwerkingen en nadelen hebben. Sommigen van hen omvatten het volgende:

Geschiedenis

 1. Peterselie wordt al meer dan 2000 jaar door de mens verbouwd en werd in de Griekse cultuur hoog aangeschreven omdat het in verschillende ceremonies werd gebruikt. De Romeinen gebruikten het ook op vele manieren.

 2. Plinius de Oude, een historicus uit de 1e eeuw na Christus, schreef dat het werd geconsumeerd door mensen uit alle lagen van de bevolking. Aanvankelijk werd het alleen als medicinale plant gebruikt, maar later werd het als voedsel geconsumeerd.

 3. Er zijn veel mythen en fabels geassocieerd met de oorsprong en groei van deze plant in veel mediterrane en Europese culturen. De Grieken geloofden dat het was voortgekomen uit het bloed van de gevallen Griekse held Archemorus. Dus begonnen Grieken het te associëren met dood en vernietiging. Maar in de middeleeuwen werd peterselie opgenomen in folklore-medicijnen en werd het langzaam populair. Dit is mogelijk de ontwikkeling van het imago als gezondheidskruid.

 4. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.

Lees dit volgende:

 1. Home remedies voor gewichtsverlies zijn yoga, regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet bestaande uit fruitgroenten en het verminderen van de inname van suikerrijk GI-voedsel

 2. Lotuswortel helpt de spijsvertering te verbeteren, het cholesterol te verlagen, de bloeddruk te beheersen en de immuniteit te verhogen. Lotuswortel verlicht depressie en verbetert de gezondheid van huid en haar.

 3. Laurierblaadjes helpen het lichaam te ontgiften, het verouderingsproces te vertragen, wondgenezing te versnellen, het lichaam te beschermen tegen bacteriële infecties en de gezondheid van het hart en de haar te verbeteren

 4. Gezondheidsvoordelen van zonnebloemolie zijn onder meer het vermogen om energie en immuniteit te stimuleren, de gezondheid van uw huid te verbeteren, het cholesterol te verlagen, te beschermen tegen astma.

 5. De belangrijkste voordelen voor de gezondheid van kardemom zijn maag-darmbescherming, cholesterolcontrole, kankerbestrijding, verlichting van cardiovasculaire problemen verbeterde bloedcirculatie.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407