Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is rode wijn goed voor u?

Is rode wijn goed voor u?

 1. Eeuwen geleden werd wijn gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Middeleeuwse kloosters waren ervan overtuigd dat hun monniken langer leefden dan de rest van de bevolking, mede vanwege hun gematigde, regelmatige consumptie van wijn. De afgelopen jaren heeft de wetenschap aangegeven dat dit waar zou kunnen zijn.

 2. Gezondheidsvoordelen zijn echter alleen van toepassing op matig drinken. De voedingsrichtlijnen 2015 tot 2020 van de Verenigde Staten (VS) definiëren matig drinken als: "Maximaal één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen, en alleen door volwassenen met de wettelijke leeftijd om te drinken". [! 4626 => 1140 = 1!

 3. Hier zijn enkele belangrijke punten over rode wijn en gezondheid. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Voordelen

 1. Onderzoek wijst uit dat rode wijn een aantal gezondheidsfactoren kan stimuleren.

 2. Verschillende hiervan zijn gebaseerd op de aanwezigheid van resveratrol, een stof waarvan wordt aangenomen dat deze een aantal voordelen biedt.

 3. Resveratrol is een verbinding die sommige planten produceren om bacteriën en schimmels te bestrijden en te beschermen tegen ultraviolette (UV) straling.

 4. De resveratrol in wijn komt van de schil van rode druiven. Bosbessen, veenbessen en pinda's zijn ook bronnen van resveratrol, en het is beschikbaar in supplementvorm.

 5. Er zijn aanwijzingen dat resveratrol in sommige vormen de cardiovasculaire gezondheid kan verbeteren, kan beschermen tegen kanker en onder andere acne kan helpen behandelen.

 6. Rode wijn bevat resveratrol, maar het is misschien niet de beste manier om het te consumeren, omdat de inname van alcohol zijn eigen risico's met zich meebrengt.

1. Darmmicrobioom en cardiovasculaire gezondheid

 1. Resveratrol kan de gezondheid van het hart op verschillende manieren verbeteren. In 2016 suggereerden onderzoekers dat het het risico op hartaandoeningen kon verminderen door de manier waarop het het darmmicrobioom beïnvloedt.

2. Verhoging van het gehalte aan omega-3-vetzuren

 1. Een beetje alcoholische drank, en vooral rode wijn, lijkt de omega-3-vetzuren in plasma en rode bloedcellen te stimuleren.

 2. Omega-3-vetzuren, waarvan wordt aangenomen dat ze beschermen tegen hartziekten, zijn meestal afkomstig van het eten van vis.

 3. Onderzoekers ontdekten dat bij 1,604 volwassen deelnemers regelmatig, matig wijn drinken gekoppeld was aan hogere bloedspiegels van omega-3-vetzuren.

3. Hartgezondheid en diabetes type 2

 1. Eén onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van een glas rode wijn bij het avondeten "het cardiometabool risico" bij mensen met diabetes type 2 bescheiden verlaagt en dat een matige inname van rode wijn veilig is.

 2. De wetenschappers geloven dat de ethanol in wijn een belangrijke rol speelt bij het metaboliseren van glucose, en dat de niet-alcoholische ingrediënten ook kunnen bijdragen. Ze vragen om meer onderzoek om de bevindingen te bevestigen.

 3. Iedereen met diabetes moet contact opnemen met zijn arts voordat hij alcohol gebruikt.

4. Gezonde bloedvaten en bloeddruk

 1. In 2006 ontdekten wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk (Verenigd Koninkrijk) dat procyanidinen, verbindingen die vaak in rode wijn voorkomen, helpen de bloedvaten gezond te houden. Traditionele productiemethoden lijken het meest effectief bij het extraheren van de verbindingen, wat leidt tot hogere niveaus van procyanidinen in de wijn.

 2. Veel mensen vinden dat een alcoholische drank hen ontspant, maar resultaten die in 2012 zijn gepubliceerd, geven aan dat ook niet-alcoholische rode wijn de bloeddruk kan verlagen. Dit kan een gezondere optie zijn.

5. Hersenbeschadiging na een beroerte

 1. Resveratrol kan de hersenen beschermen tegen beroerte, volgens onderzoekers van Johns Hopkins University School of Medicine.

 2. Resultaten van tests op muizen toonden aan dat resveratrol de niveaus van heemoxygenase verhoogde, een enzym waarvan bekend is dat het zenuwcellen in de hersenen tegen schade beschermt. Wanneer een beroerte optreedt, zijn de hersenen klaar om zichzelf te beschermen vanwege hogere enzymniveaus.

 3. Het blijft onduidelijk of de gezondheidsvoordelen te wijten zijn aan de resveratrol zelf, of dat de alcohol in de wijn nodig is om de niveaus van de verbinding te concentreren.

6. Visieverlies voorkomen

 1. Resveratrol in rode wijn kan volgens de in 2010 gepubliceerde bevindingen helpen verlies van het gezichtsvermogen te voorkomen als gevolg van ongecontroleerde bloedvatgroei in het oog.

 2. Diabetische retinopathie en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie zijn de belangrijkste oorzaken van blindheid bij Amerikanen van 50 jaar en ouder. Dit komt door een overgroei van bloedvaten in het oog, bekend als angiogenese.

 3. Als verder onderzoek de bevindingen bevestigt, geloven de wetenschappers dat het niet alleen mensen met visusproblemen als gevolg van diabetes, maar ook mensen met atherosclerose, hart- en vaatziekten en andere oorzaken van netvliesloslating kan helpen.

7. Voorkomen van darmkanker

 1. Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk hebben in 2015 gemeld dat het consumeren van lage doses resveratrol de grootte van darmtumoren met ongeveer 50 procent kan verminderen. Hogere doses verminderden de tumorgrootte met 25 procent.

 2. Andere experts wijzen er echter op dat alcohol sterk verbonden is met verschillende soorten kanker en dat elk voordeel van resveratrol waarschijnlijk opweegt tegen de negatieve effecten van de alcohol.

8. Borstkanker voorkomen

 1. Regelmatige consumptie van de meeste alcoholische dranken verhoogt het risico op borstkanker. Dankzij chemicaliën in de zaden en schillen van rode druiven, kunnen vrouwen die met mate rode wijn drinken, dit risico echter worden bespaard.

 2. Normaal verhoogt alcohol de oestrogeenspiegels van een vrouw en dit stimuleert de groei van kankercellen. De aromataseremmers (AI's) die aanwezig zijn in rode wijn, en in mindere mate witte wijn, verlagen de oestrogeenspiegels en verhogen het testosteron bij vrouwen die de overgang naderen.

 3. Het is de druif in plaats van de wijn die voornamelijk deze nuttige verbindingen levert, dus het eten van rode druiven is gezonder dan het drinken van rode wijn.

 4. Als een vrouw echter een alcoholische drank gaat kiezen, is rode wijn misschien een betere optie in vergelijking met andere dranken.

 5. Wetenschappers hebben de beweringen van deze studie in twijfel getrokken en staan ​​erop dat "alcoholische dranken borstkanker veroorzaken onafhankelijk van het soort drank."

 1. Lage doses rode wijn, en in mindere mate witte wijn, kunnen de longfunctie stimuleren en voorkomen dat longkankercellen zich verspreiden, volgens ten minste één onderzoek.

10. Bescherming tegen prostaatkanker

 1. Een studie gepubliceerd in 2007 meldde dat bij mannen die matige hoeveelheden rode wijn drinken, de kans om gediagnosticeerd te worden met prostaatkanker ongeveer de helft is van die bij mannen die nooit rode wijn drinken.

 2. De onderzoekers definieerden matig drinken als een gemiddelde van vier tot zeven glazen rode wijn per week.

 3. Degenen die één glas per week dronken, hadden 6 procent minder kans op prostaatkanker dan degenen die het nooit dronken.

11. Dementie voorkomen

 1. Een team van het Universitair Medisch Centrum van Loyola ontdekte dat matige inname van rode wijn het risico op dementie kan verminderen.

 2. Een langetermijnstudie van gegevens uit 19 landen vond een statistisch significant lager risico op dementie onder reguliere, gematigde rode wijndrinkers in 14 landen.

 3. Resveratrol, legde de onderzoekers uit, is de sleutel tot dit voordeel. Door de plakkerigheid van bloedplaatjes te verminderen, helpt het de bloedvaten open en flexibel te houden, en dit bevordert een goede bloedtoevoer naar de hersenen.

 4. Rode en witte wijnen bevatten beide resveratrol, maar rode wijn heeft meer. De schil van rode druiven heeft een zeer hoog resveratrolniveau. Het productieproces van rode wijn houdt langdurig contact met druivenschillen in.

 5. De onderzoekers merken op: "We raden niet aan dat niet-drinkers beginnen te drinken. Maar matig drinken, als het echt gematigd is, kan nuttig zijn."

 6. Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat een hoge dosis resveratrol een belangrijke biomarker voor de ziekte van Alzheimer leek te stabiliseren.

 7. De benodigde hoeveelheid is echter veel hoger dan iemand die een glas wijn zou krijgen. De deelnemers slikten tweemaal daags een supplement van 1 gram (g), overeenkomend met het bedrag in 1000 flessen wijn.

12. Risico op depressie verminderen

 1. Een team van Spaanse onderzoekers meldde in 2013 dat het drinken van wijn het risico op depressie kan verminderen.

 2. Een studie van gegevens voor ongeveer 5500 mannen en vrouwen in de leeftijd van 55 tot 80 jaar gedurende een periode van 7 jaar toonde aan dat degenen die elke week tussen twee en zeven glazen wijn dronken, minder geneigd waren om een diagnose van depressie krijgen, zelfs nadat rekening is gehouden met levensstijlfactoren.

13. Beschermen tegen ernstige zonnebrand

 1. Wijn en druivenderivaten kunnen de huid helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-licht van de zon, volgens wetenschappers uit Spanje.

 2. Het team ontdekte dat wanneer UV-stralen contact maken met de menselijke huid, reactieve zuurstofsoorten (ROS) worden geactiveerd, die vetten, DNA en andere grote moleculen oxideren. Deze stimuleren op hun beurt andere enzymen die de huidcellen beschadigen.

 3. Wijn en druiven bevatten flavonoïden. Deze remmen de vorming van de ROS in huidcellen die worden blootgesteld aan zonlicht.

 4. In plaats van meer wijn te drinken, stellen de onderzoekers echter voor druiven en derivaten van druiven in zonbeschermingsproducten op te nemen.

 1. Bescheiden wijnconsumptie kan het risico op niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) met de helft verminderen bij degenen die het risico lopen op de aandoening, vergeleken met nooit wijn drinken.

 2. De bevinding, gepubliceerd door onderzoekers van de University of California San Diego School of Medicine, is controversieel. Ze merken op dat slechts matige consumptie voordelen zal opleveren, en ze suggereren een maximum van één glas per dag voor mensen met een risico op coronaire hartziekten en NAFLD.

 3. Degenen die regelmatig en matig bier of sterke drank drinken, zeggen de wetenschappers, lopen een vier keer hoger risico dan degenen die rode wijn drinken.

 4. Iedereen die al hepatitis of een andere vorm van leverziekte heeft, moet helemaal alcohol vermijden.

15. Tandholtes voorkomen

 1. Rode wijn kan tandholten helpen voorkomen door bacteriën op de tanden te verwijderen, volgens onderzoek dat in 2014 is gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry (ACS).

16. Acne behandelen

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat resveratrol, met zijn antioxiderende en ontstekingsremmende werking, kan helpen bij de behandeling van acne. De wetenschappers stellen voor het te combineren met benzoylperoxide en het rechtstreeks op de huid aan te brengen om de antibacteriële activiteit te maximaliseren.

 2. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het drinken van rode wijn hetzelfde effect heeft.

Rode of witte wijn?

 1. Resveratrol lijkt ten grondslag te liggen aan veel van de gezondheidsvoordelen van rode wijn. Rode wijn bevat meer resveratrol dan witte wijn, omdat het wordt gefermenteerd met de schil, maar witte wijn is dat niet. Het meeste van de resveratrol in druiven zit in de zaden en de schil.

 2. Niet-alcoholische rode wijnen kunnen ook nuttige hoeveelheden resveratrol bevatten. Andere goede bronnen zijn druiven, bosbessen, frambozen, bosbessen en pinda's.

Waarschuwingen

 1. Wijnconsumptie kan enkele gezondheidsvoordelen hebben, maar het drinken van te veel alcoholische dranken verhoogt het risico op:

 2. Veel andere chronische ziekten kunnen het gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik.

 3. In 2016 hebben wetenschappers vastgesteld dat alcoholgebruik is gekoppeld aan een hoger risico op invasief melanoom. Wereldwijd wordt ongeveer 3,6 procent van de kankers toegeschreven aan alcohol.

 4. In 2016 heeft de Britse regering een waarschuwing afgegeven dat er geen veilig alcoholniveau is. Ze adviseren mensen om een ​​betere gezondheid te bereiken door "minder te eten en meer te bewegen."

Hoe zit het met resveratrol?

 1. Zelfs de voordelen van resveratrol zijn in twijfel getrokken.

 2. Een onderzoek uit 2014 suggereerde dat de gezondheidsvoordelen van resveratrol, toegepast op knaagdieren in hoge doses, mogelijk niet kunnen worden vertaald naar mensen.

 3. De studie vond geen verband tussen resveratrolspiegels en ontstekingsmarkers, hart- en vaatziekten, kanker en een lange levensduur.

Moet ik meer rode wijn drinken?

 1. Georgetown University Medical Center (GUMC). (2015, 11 september). Resveratrol heeft invloed op biomarker van de ziekte van Alzheimer [!Persbericht

 2. Nieuws en publicaties van Johns Hopkins. (2010). Hoe rode wijn de hersenen kan beschermen tegen beroerte. [!Persbericht

 3. Neafsey, E. J., Collins, M. A. (2011, 11 augustus). Matig alcoholgebruik en cognitief risico [!Samenvatting

 4. Plataforma SINC. (2011, 29 juli). Druiven beschermen tegen ultraviolette straling, vindt studie [!Persbericht

 5. Washington University School of Medicine. (2010, 26 juni). Ingrediënt in rode wijn kan sommige verblindende ziekten voorkomen [!Persbericht

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 8. Voordat we kijken naar de mogelijke voordelen van het drinken van rode wijn, is het vermeldenswaard wat de Amerikaanse voedingsrichtlijnen 2015-2020 over alcohol zeggen:

 9. Uiteindelijk zijn veel van de voordelen van rode wijn echt voordelen van resveratrol. Het eten van druiven en bessen kan een gezondere optie zijn.

 10. Er is een selectie rode wijn beschikbaar om online te kopen.

 11. Artikel laatst bijgewerkt op do 7 september 2017. Bezoek onze categoriepagina Alcohol / verslaving / illegale drugs voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over alcohol te ontvangen / Verslaving / Illegale drugs. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 12. Amerikaanse vereniging voor kankeronderzoek. (2016, 1 december). Alcoholinname geassocieerd met verhoogd risico op melanoom [!Persbericht

 13. American Chemical Society. (21 mei 2014). Niet alleen voor het hart, rode wijn is veelbelovend als cavity fighter [!Persbericht

 14. Arney, K. (2015, 29 juli). Resveratrol, rode wijn en kanker: wat is het verhaal? [!Blog

 15. Cancer Research U.K. (2015, 29 juli). Rode druiventeelt kan darmkanker helpen voorkomen, maar minder is meer [!Persbericht

 16. Katholieke Universiteit - Campobasso. (2008, 4 december). Een beetje wijn stimuleert omega-3 in het lichaam: onderzoekers vinden een nieuw mechanisme voor een gezonder hart [!Persbericht

 17. Chen, M.-L., Yi. L., Zhang, Y., Zhou, X., Ran, L., Yang, J., ... Mi, M.-T. (2016, 5 april). Resveratrol verzwakt trimethylamine-N-oxide (TMAO) -geïnduceerde atherosclerose door TMAO-synthese en galzuurmetabolisme te reguleren via remodellering van de darmflora [!Abstract

 18. Corder, R., Mullen, W., Khan, N. Q., Marks, S. C., Wood, E. G., Carrier, M. J., Crozier, A. (2006, 30 november). Oenologie: rode wijn procyanidinen en vasculaire gezondheid [!Abstract

 19. Dunn, W., Xu, R., Schwimmer, J. B. (juni 2008). Bescheiden wijn drinken en verminderde prevalentie van vermoedelijke niet-alcoholische leververvetting [!Abstract

 20. Gea, A., Beunza, JJ, Estruch, R., Sanchez-Villegas, A., Salas-Salvado, J., Buil-Cosiales, P., ... Martinez- Gonzalez, MA (2013, augustus). Alcoholinname, wijnconsumptie en de ontwikkeling van depressie: de PREDIMED-studie [!AbstractDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407