Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is sheaboter? 22 voordelen, toepassingen en uit te proberen producten

Wat is het?

 1. Karitéboter is vet dat wordt gewonnen uit de noten van de karitéboom. Het is solide bij warme temperaturen en heeft een gebroken witte of ivoorkleur. Karitébomen zijn inheems in West-Afrika en de meeste karitéboter komt nog steeds uit die regio.

 2. Karitéboter wordt al eeuwen als cosmetisch ingrediënt gebruikt. De hoge concentratie vitaminen en vetzuren - in combinatie met de gemakkelijk te verspreiden consistentie - maken het een geweldig product voor het verzachten, verzachten en verzorgen van uw huid.

 3. Nieuwsgierig? Hier zijn 22 redenen om het aan je routine toe te voegen, hoe het te gebruiken en meer.

1. Het is veilig voor alle huidtypen

 1. Karitéboter is technisch gezien een notenproduct. Maar in tegenstelling tot de meeste boomnotenproducten, bevat het zeer weinig eiwitten die allergieën kunnen veroorzaken.

 2. In feite is er geen medische literatuur die een allergie voor actuele sheaboter aantoont.

 3. Karitéboter bevat geen chemische irriterende stoffen waarvan bekend is dat ze de huid uitdrogen en verstopt de poriën niet. Het is geschikt voor bijna elk huidtype.

2. Het is hydraterend

 1. Karitéboter wordt meestal gebruikt voor zijn hydraterende effecten. Deze voordelen hangen samen met het vetzuurgehalte van shea, waaronder linolzuur, oliezuur, stearinezuur en palmitinezuur.

 2. Wanneer u shea topisch aanbrengt, worden deze oliën snel in uw huid opgenomen. Ze werken als een "hervulmiddel", herstellen lipiden en creëren snel vocht.

 3. Dit herstelt de barrière tussen uw huid en de buitenomgeving, houdt vocht vast en vermindert uw risico op droogte.

3. Je huid wordt er niet vet van

 1. Karitéboter bevat veel linolzuur en oliezuur. Deze twee zuren houden elkaar in evenwicht. Dat betekent dat karitéboter gemakkelijk door uw huid wordt opgenomen en er na het aanbrengen niet vettig uitziet.

4. Het is ontstekingsremmend

 1. De plantenesters van sheaboter hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

 2. Wanneer het wordt aangebracht op de huid, activeert shea cytokines en andere ontstekingscellen om hun productie te vertragen.

 3. Dit kan helpen irritatie door omgevingsfactoren, zoals droog weer, en ontstekingshuidaandoeningen, zoals eczeem, te minimaliseren.

5. Het is antioxidant

 1. Karitéboter bevat veel vitamine A en E, wat betekent dat het een sterke antioxidantactiviteit bevordert.

 2. Antioxidanten zijn belangrijke anti-verouderingsmiddelen. Ze beschermen uw huidcellen tegen vrije radicalen die kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering en een doffe huid.

6. Het is antibacterieel

 1. Een onderzoek uit 2012 suggereert dat orale doses sheaschorsextract kunnen leiden tot verminderde antimicrobiële activiteit bij dieren.

 2. Hoewel meer onderzoek nodig is, kan dit wijzen op mogelijke antibacteriële voordelen bij mensen.

 3. Daarom speculeren sommigen dat plaatselijke toepassing de hoeveelheid acne-veroorzakende bacteriën op de huid kan verminderen.

7. Het is schimmelwerend

 1. Sheaboomproducten zijn vastgesteld als krachtige ingrediënten om huidinfecties door schimmels te bestrijden.

 2. Hoewel karitéboter mogelijk niet alle soorten schimmelinfecties kan behandelen, weten we dat het sporen van de schimmels doodt die ringworm en voetschimmel veroorzaken.

8. Het kan acne helpen voorkomen

 1. Karitéboter is rijk aan verschillende soorten vetzuren. Deze unieke samenstelling helpt je huid te ontdoen van overtollige olie (talg).

 2. Tegelijkertijd herstelt sheaboter het vocht in uw huid en vergrendelt het in uw opperhuid, zodat uw huid niet uitdroogt of "ontdaan van olie" aanvoelt.

 3. Het resultaat is een herstel van de natuurlijke balans van oliën in uw huid - wat kan helpen acne te stoppen voordat het begint.

9. Het helpt de collageenproductie te stimuleren

 1. Karitéboter bevat triterpenen. Van deze natuurlijk voorkomende chemische verbindingen wordt gedacht dat ze de vernietiging van collageenvezels deactiveren.

 2. Dit kan fijne lijntjes minimaliseren en een vollere huid veroorzaken.

10. Het helpt celregeneratie te bevorderen

 1. Shea's hydraterende en antioxiderende eigenschappen werken samen om uw huid te helpen gezonde nieuwe cellen te genereren.

 2. Je lichaam maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan en verwijdert dode huidcellen. Je verwijdert eigenlijk elke dag 30.000 tot 40.000 oude huidcellen.

 3. Dode huidcellen zitten bovenop. Nieuwe huidcellen vormen zich onderaan de bovenste huidlaag (epidermis).

 4. Met de juiste vochtbalans op het oppervlak van uw huid, hebt u minder dode huidcellen in de weg van regeneratie van verse cellen in de opperhuid.

11. Het kan het uiterlijk van striae en littekens helpen verminderen

 1. Er wordt gedacht dat sheaboter voorkomt dat keloïde fibroblasten - littekenweefsel - zich reproduceren, terwijl ze een gezonde celgroei aanmoedigen om hun plaats in te nemen.

 2. Dit kan uw huid helpen genezen, waardoor striae en littekens worden geminimaliseerd.

12. Dit kan fijne lijntjes en rimpels helpen verminderen

 1. Door de collageenproductie te stimuleren en nieuwe celgeneratie te bevorderen, kan sheaboter helpen wat onderzoekers fotoveroudering noemen - de rimpels en fijne lijntjes die omgevingsstress en veroudering kunnen veroorzaken op de huid.

13. Het biedt extra bescherming tegen de zon

 1. Karitéboter kan op zichzelf niet worden gebruikt als een effectieve zonnebrandcrème.

 2. Maar het gebruik van karitéboter op je huid geeft je wat extra bescherming tegen de zon, dus leg het over je favoriete zonnebrandcrème op dagen dat je buiten doorbrengt.

 3. Karitéboter bevat een geschatte SPF van 3 tot 4.

14. Het kan haarbreuk helpen voorkomen

 1. Karitéboter is niet specifiek onderzocht vanwege het vermogen om het haar sterker te maken.

 2. Maar een onderzoek uit 2017 wees uit dat een chemisch vergelijkbare West-Afrikaanse plant haar aanzienlijk beter bestand maakte tegen breuk.

15. Het kan helpen om roos te behandelen

 1. Een manier om roos (atopische dermatitis) te behandelen is om vocht op uw droge en geïrriteerde hoofdhuid te herstellen.

 2. Uit een beoordeling in 2018 bleek dat sheaboter, in combinatie met andere vochtinbrengende crèmes, kon helpen roosschilfers te verminderen en het risico op opflakkeringen te verminderen.

 3. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe effectief shea is wanneer het alleen wordt gebruikt.

16. Het kan helpen aandoeningen zoals eczeem, dermatitis en psoriasis te verzachten

 1. Shea's ontstekingsremmende eigenschappen helpen de huid te kalmeren en jeuk te verlichten. Dit kan vooral nuttig zijn voor inflammatoire huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis.

 2. Shea absorbeert ook snel, wat een snelle verlichting voor opflakkeringen kan betekenen.

 3. Onderzoek suggereert zelfs dat sheaboter net zo goed zou kunnen werken als medicinale crèmes bij de behandeling van eczeem.

17. Het kan zonnebrand en andere brandwonden helpen kalmeren

 1. Onderzoek suggereert dat oliën gunstig kunnen zijn voor oppervlakkige (eerstegraads) brandwonden, zoals zonnebrand.

 2. Shea's ontstekingsremmende componenten kunnen roodheid en zwelling verminderen. De vetzuurcomponenten kunnen de huid ook kalmeren door vocht vast te houden tijdens het genezingsproces.

 3. Hoewel de onderzoekers in deze studie hebben vastgesteld dat het gebruik van karitéboter, aloë vera en andere natuurlijke producten gebruikelijk is, is meer onderzoek nodig om hun werkzaamheid te beoordelen.

18. Het kan insectenbeten kalmeren

 1. Karitéboter wordt traditioneel gebruikt om bijensteken en insectenbeten te kalmeren.

 2. Anekdotisch bewijs suggereert dat sheaboter zwelling kan verminderen die beten en steken kunnen veroorzaken.

 3. Dat gezegd hebbende, er is geen klinisch onderzoek dat dit ondersteunt.

 4. Als u ernstige pijn en zwelling ervaart door steken of beten, overweeg dan een arts te raadplegen en u aan bewezen behandelingen te houden.

19. Het kan wondgenezing bevorderen

 1. Naast het verminderen van de onderliggende ontsteking, is shea ook gekoppeld aan de hermodellering van weefsel die cruciaal is voor de behandeling van wonden.

 2. De beschermende vetzuren kunnen ook wonden beschermen tegen irriterende stoffen tijdens het genezingsproces.

20. Het kan helpen artritis pijn te verlichten

 1. Artritis wordt veroorzaakt door onderliggende ontsteking in de gewrichten.

 2. Een dierstudie uit 2016 over concentraat van shea-olie suggereert dat het kan helpen ontstekingen te verminderen en tegelijkertijd gewrichten te beschermen tegen verdere schade.

 3. Hoewel deze studie gericht was op kniegewrichten, kunnen deze potentiële voordelen zich ook uitstrekken tot andere delen van het lichaam.

21. Het kan helpen spierpijn te verzachten

 1. Spieren die overbelast zijn, kunnen worden beïnvloed door ontsteking en stijfheid terwijl uw lichaam spierweefsel herstelt.

 2. Karitéboter kan pijnlijke spieren helpen op dezelfde manier als het gewrichtspijn kan helpen - door ontsteking te verminderen.

22. Het kan de congestie helpen verlichten

 1. Een onderzoek uit 1979 suggereert dat sheaboter kan helpen bij het verlichten van neusverstopping.

 2. Wanneer het wordt gebruikt in neusdruppels, kan sheaboter ontstekingen in de neusholtes verminderen.

 3. Het kan ook helpen slijmschade te verminderen, wat vaak leidt tot verstopte neus.

 4. Deze effecten kunnen gunstig zijn bij allergieën, sinusitis of verkoudheid.

Waar komen al deze voordelen vandaan?

 1. De voordelen van sheaboter komen van de chemische samenstelling. Karitéboter bevat:

 2. Houd er rekening mee dat de exacte make-up varieert afhankelijk van waar de shea-noten worden geoogst. Je kunt ook sheaboter vinden gemengd met toegevoegde ingrediënten, zoals tea tree olie of lavendelolie.

Shea butter gebruiken

 1. U kunt sheaboter rechtstreeks op uw huid aanbrengen. Rauwe, ongeraffineerde sheaboter is gemakkelijk te verspreiden.

 2. Je kunt met je vingers een theelepel sheaboter uit je pot scheppen en vervolgens op je huid wrijven totdat het volledig is geabsorbeerd.

 3. Karitéboter is glad en kan ervoor zorgen dat make-up zich niet aan je gezicht hecht, dus je kunt het de voorkeur geven 's nachts voor het slapengaan.

 4. Rauwe sheaboter kan ook rechtstreeks op je haar worden aangebracht.

 5. Als uw haar van nature krullend of poreus is, overweeg dan om sheaboter als conditioner te gebruiken. Zorg ervoor dat je haar het meeste sheaboter heeft geabsorbeerd voordat je het afspoelt en stylt zoals gewoonlijk. Je kunt ook een kleine hoeveelheid sheaboter gebruiken als een conditioner voor het laten.

 6. Als uw haar van nature steil, dun of fijn is, overweeg dan om karitéboter op de uiteinden van uw haar te gebruiken. Het aanbrengen van karitéboter op je wortels kan een vettig ogende opbouw veroorzaken.

 7. Karitéboter moet iets onder kamertemperatuur worden bewaard, zodat het stevig en gemakkelijk te verspreiden blijft.

Mogelijke bijwerkingen en risico's

 1. Er zijn geen gedocumenteerde gevallen van actuele sheaboterallergieën. Zelfs mensen met boomnootallergieën moeten sheaboter op hun huid kunnen gebruiken.

 2. Dat gezegd hebbende, stop het gebruik als u irritatie en ontsteking begint te krijgen. Zoek dringende medische hulp als u ernstige pijn, zwelling of ademhalingsproblemen ervaart.

Te proberen producten

 1. Als u het meeste uit uw sheaboter wilt halen, koop deze dan in zijn rauwe en ongeraffineerde vorm. Hoe meer sheaboter wordt verwerkt, hoe meer de verbazingwekkende, volledig natuurlijke eigenschappen worden verdund.

 2. Om deze reden wordt sheaboter geclassificeerd door een beoordelingssysteem van A tot F, waarbij klasse A de meest pure vorm van sheaboter is die je kunt kopen.

 3. Het kopen van sheaboter die rauw en ongeraffineerd is, helpt ook meer van uw aankoopaantal bij het ondersteunen van de gemeenschappen die shea-noten oogsten en verbouwen. Je kunt nog een stap verder gaan door sheaboter van klasse A te kopen met het label 'fair trade'. [! 7503 => 1140 = 27!

De onderste regel

 1. Karitéboter zit boordevol essentiële voedingsstoffen die uw natuurlijke teint kunnen verbeteren en u kunnen helpen van binnenuit te gloeien.

 2. Hoewel het als elk huidtype als veilig wordt beschouwd, bevatten veel producten die sheaboter bevatten andere ingrediënten.

 3. Als u bijwerkingen ervaart waarvan u vermoedt dat ze verband houden met een sheaboterproduct, stop dan met het gebruik en raadpleeg een arts of andere zorgverlener. Ze kunnen helpen bepalen wat uw symptomen veroorzaakt en u adviseren over eventuele volgende stappen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407