Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


25 Verrassende voordelen van citroengras

25 Verrassende voordelen van citroengras

 1. De gezondheidsvoordelen van citroengras zijn talrijk en omvatten verlichting van slapeloosheid, maagaandoeningen, ademhalingsstoornissen, koorts, pijn, zwelling en infecties. De antioxidantactiviteit van het citroengraskruid onderhoudt het immuunsysteem en beschermt tegen antibioticaresistente Staphylococcus aureus. Het helpt zelfs bij het handhaven van een optimaal cholesterolgehalte, het beheer van diabetes type 2 en het bevorderen van een gezonde huid. Het wordt veel gebruikt in aromatherapie en helpt vermoeidheid, angst en lichaamsgeur te bestrijden.

Citroengras - een aromatische genezer

 1. Cymbopogon citratus, ook bekend als citroengras, is een kruid dat behoort tot de grasfamilie van Poaceae. Het wordt gebruikt voor zijn uitgesproken citroensmaak en citrusaroma. Het is een lang, meerjarig gras afkomstig uit India en tropische regio's van Azië. Het is een ruwe en getufte plant met lineaire bladeren die in dikke trossen groeien. Ze komen uit een sterke basis en staan ​​ongeveer 3 meter hoog met een meter brede rek.

 2. Naast het culinaire gebruik biedt dit kruid een scala aan medicinale voordelen en is er veel vraag vanwege zijn antibacteriële, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen in Zuidoost-Azië, Afrika en Amerika.

 3. Het geslacht Cymbopogon bestaat uit 55 grassoorten, waarvan er twee citroengras worden genoemd. Dit zijn Cymbopogon citratus, die beroemd is voor culinair gebruik en Cymbopogon flexuosus, gebruikt bij de productie van geuren vanwege de verlengde houdbaarheid, vanwege de lage hoeveelheid myrceen in die variëteit.

Citroengras voedingsfeiten

 1. Citroengras bevat antioxidanten, flavonoïden en fenolische verbindingen zoals luteoline, glycosiden, quercetine, kaempferol, elemicine, catechol, chloorgeen en cafeïnezuur, die helpen bij het bieden van een indrukwekkend scala aan medicinale hulpmiddelen. Het hoofdbestanddeel van dit geurige kruid is citroenachtig of citraal, dat antischimmel- en antimicrobiële eigenschappen heeft.

Gezondheidsvoordelen van citroengras

 1. Laten we in detail enkele van de meest bekende gezondheidsvoordelen van citroengras bekijken:

Verlaagt cholesterol

 1. Onderzoek gepubliceerd in 2011 in het tijdschrift Food and Chemical Toxicology onthulde dat citroengras anti-hyperlipidemische en anti-hypercholesterolemische eigenschappen bezit die een gezond cholesterolgehalte ondersteunen. Eén dierstudie heeft ook aangetoond dat regelmatige consumptie kan helpen bij het handhaven van gezonde triglyceridengehaltes en het verminderen van LDL of slechte cholesterol. Dit kan helpen bij het voorkomen van de ophoping van lipiden in de bloedvaten en het bevorderen van een onbelemmerde bloedstroom in de slagaders, waardoor verschillende hartaandoeningen, zoals atherosclerose, worden voorkomen.

Ontgift het lichaam

 1. Volgens een dierstudie uit 2003 kan citroengras helpen bij het reinigen en spoelen van schadelijk giftig afval uit het lichaam, als gevolg van de diuretische eigenschappen. Ontgifting helpt bij de regulatie van verschillende organen van het lichaam, waaronder de lever en de nieren, terwijl het ook helpt om de niveaus van urinezuur te verlagen. Het diuretische effect van het kruid helpt bij het verhogen van de hoeveelheid en frequentie van urineren, wat helpt bij het handhaven van de spijsvertering en het ontgiften van het lichaam.

Potentieel tegen kanker

 1. Onderzoek naar de effecten van citral op kankercellen toont de werkzaamheid ervan bij het remmen van de groei van hepatische kankercellen tijdens de beginfase en voorkomt verdere groei van kankercellen. Een andere studie levert ondersteunend bewijs met betrekking tot het anti-proliferatieve effect van citral bij het belemmeren van de groei van menselijke borstkankercellen en de inductie van apoptose (geprogrammeerde celdood).

Vecht Staphylococcus aureus

 1. Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Applied Microbiology heeft aangetoond dat citroengras etherische olie een anti-biofilmcapaciteit heeft en gunstig is tegen de infectie veroorzaakt door Staphylococcus aureus. Het bevat fenolen en etherische olie, die de groei van infecties en bacteriën kunnen verstoren en de vorming van de biofilms kunnen remmen.

Maagstoornissen

 1. Het is gunstig bij het bestrijden van maagdarmstoornissen en het verminderen van ontstekingen; het kan nuttig zijn om te consumeren om de spijsvertering te verbeteren en als u lijdt aan maagzweren, constipatie, colitis ulcerosa, diarree, misselijkheid en buikpijn

Verlicht Insomnia

 1. Citroengrasthee wordt beschouwd als behulpzaam bij het kalmeren van spieren en zenuwen die kunnen helpen bij het bevorderen van slaap. Onderzoek heeft aangetoond dat kruidenthee kalmerende en hypnotische eigenschappen heeft, die kunnen helpen bij het verlengen van de slaap.

Ademhalingsstoornissen

 1. Citroengras wordt veel gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege de helende werking bij de behandeling van hoest en verkoudheid. Samen met andere nuttige componenten kan het aanwezige vitamine C-gehalte helpen bij het verlichten van neusblokkades, griep en andere ademhalingsstoornissen zoals bronchiale astma.

Vermindert koorts

 1. Citroengras is een koorts die ook bekend staat als het 'koortsgras', vanwege de gunstige effecten bij het verlagen van koorts. Het antipyretische en diaforetische effect wordt uitgebreid gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om koorts te genezen door zweten op te wekken.

Helpt bij het behandelen van infecties

 1. Citroengras werkt als een antisepticum en is effectief in de behandeling van infecties zoals ringworm, zweren, voetschimmel, schurft en urineweginfecties (UTI) vanwege zijn antimicrobiële en anti-schimmel eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat het kruid genezende effecten heeft op dermatologische infecties, zoals schimmelinfecties, door de groei van pathogenen te remmen. Een andere studie levert ondersteunend bewijs dat de werkzaamheid van citroengras toonde boven tijm, patchoeli en cederhoutolie bij de behandeling van verschillende ziekten zoals orale of vaginale candidiasis.

Vermindert pijn

 1. Citroengras kan de pijn en het ongemak verminderen die worden veroorzaakt door hoofdpijn en migraine vanwege de pijnstillende eigenschappen. De aanwezige fytonutriënten verbeteren de bloedcirculatie en helpen bij het verlichten van spasmen, spierkrampen, verstuikingen en rugpijn. Het is ook waardevol bij de behandeling van sportwonden, waaronder dislocaties, inwendig letsel en kneuzingen.

Zenuwstelsel

 1. Citroengras is zenuwachtig en wordt beschouwd als een tonicum voor het zenuwstelsel. Het stimuleert de geest en helpt bij het bestrijden van convulsies, nervositeit, duizeligheid en verschillende neuronale aandoeningen. Het wordt gebruikt in therapeutische baden, die helpen bij het kalmeren van de zenuwen en het verlichten van de symptomen van angst en vermoeidheid veroorzaakt door stress.

Type-2 diabetes

 1. Onderzoek geeft aan dat de citral in citroengras kan helpen bij het handhaven van optimale insulinespiegels en het verbeteren van de tolerantie van glucose in het lichaam. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan naar een menselijke populatie om de effecten echt te begrijpen. Eval (ez_write_tag ([![!300,250], 'organicfacts_net-large-leaderboard-2', 'ezslot_0', 158, '0']));

Verlicht pijn ontsteking

 1. Citroengras is effectief bij het verlichten van de pijn en het ongemak veroorzaakt door reuma. Het kan lokaal op zowel lumbago als verstuikingen worden toegepast en helpt bij het verlichten van neuralgie.

Verhoogt de immuniteit

 1. Citroengrastextracten hebben een gunstig effect op de ontstekingswerking van cytokines, de signaalmoleculen waardoor de cellen communiceren en reageren op het lichaam. Studies hebben aangetoond dat citroengras ontstekingsremmende werking heeft en dat het bestanddeel ervan, citral, de oorzaak kan zijn van het remmende effect op de productie van cytokines.

Huidverzorging

 1. Citroengras is gekoesterd als een huidtonicum en maakt een effectief reinigingsmiddel voor een vette of acne-gevoelige huid, vanwege zijn adstringerende en antiseptische eigenschappen. Het helpt bij het versterken van de huidweefsels en het verstevigen van de poriën terwijl ze ook worden gesteriliseerd. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van citroengrasproducten, omdat de onverdunde toepassing in sommige gevallen tot huidirritatie kan leiden.

Cellulaire gezondheid

 1. Citroengras bezit antioxiderende eigenschappen en helpt de lichaamscellen te beschermen tegen vrije zuurstofradicalen.

 2. Antioxidantkracht kan helpen bij de regeneratie van nieuwe cellen en bij het weggooien van de oude. Het foliumzuur- en kaliumgehalte in de stengel en bladeren van citroengras helpt bij de DNA-synthese en bevordert de celdeling.

Ontlasting van oedeem

 1. Citroengras is effectief bij het verlichten van de conditie van waterretentie of oedeem. Het heeft een reinigende werking op de lymfecongestie en helpt de zwelling te verzachten.

Aromatherapie

 1. Het verkoelende effect van citroengrasolie is gunstig voor het lichaam tijdens warm weer en bevordert de revival van zowel geest als ziel. Deze olie bezit natuurlijke adstringerende en tonificerende eigenschappen die de bloedcirculatie stimuleren en de huidweefsels versterken. Men denkt ook dat het helpt bij het aanhalen, opbeuren en verstevigen van de slappe huid.

Vermindert obesitas

 1. Citroengras bevat citral, waarvan is aangetoond dat het effectief is tegen obesitas. Het vermindert de ophoping van buikvet en bevordert het gebruik van opgeslagen energie, wat helpt bij het voorkomen van door het dieet veroorzaakte gewichtstoename. Het helpt bij een gezond metabolisme en verbetert de oxidatie van vetzuren in het lichaam.

Elimineert lichaamsgeur

 1. Citroengras wordt gebruikt bij de productie van deodorants vanwege zijn reinigende en antibacteriële eigenschappen. Deodorants helpen onaangename lichaamsgeuren tegen te gaan en schimmel- en bacteriële infecties te voorkomen. Het kan ook worden toegevoegd aan voetbaden voor het reinigen van pijnlijke en geurende voeten.

Insectenwerend middel

 1. Citroengras wordt gebruikt als een natuurlijk insectenwerend middel en helpt bij het voorkomen van door insecten overgedragen ziekten zoals malaria, knokkelkoorts en mogelijk de ziekte van Lyme. Studies hebben ondersteunend bewijs geleverd met betrekking tot de anti-malaria- en anti-protozoaire eigenschappen van citroengras, waardoor zijn olie een effectief ingrediënt is in insectenwerende middelen.

Culinair gebruik

 1. Naast volksmedicijnen wordt citroengras veel gebruikt in Aziatische keukens, vooral in Vietnam, Thailand en Maleisië. Het wordt gebruikt voor het toevoegen van smaak aan dranken zoals thee, curry's en soepen. Het kwam ook veel voor in de bereiding van pudding, vleesproducten, snoepjes en gebak.

Andere toepassingen

 1. Het wordt gebruikt bij de productie van parfums, deodorants, polijstmiddelen, kaarsen en wassen. Het wordt ook gebruikt om geur toe te voegen aan zeep en cosmetische producten.

 2. Het wordt gebruikt om honingbijen te lokken en aan te trekken voor verschillende commerciële doeleinden.

 3. Hydrofobe eigenschappen: citroengras wordt gebruikt voor het bewaren van oude manuscripten van palmbladen en beschermt ze tegen de schade veroorzaakt door micro-organismen. Het versterkt de bladeren door de benodigde vocht aan de kwetsbare palmbladen te geven zonder dat de vochtigheid de opgeslagen tekst verloren laat gaan. Dit beschermende effect kan worden toegeschreven aan de hydrofobe eigenschappen van citroengrasolie.

 4. Producten voor huisdieren: citroengras wordt gebruikt bij de productie van shampoos en verzorgingsproducten voor huisdieren vanwege de afstotende effecten op luizen en teken.

Bijwerkingen

 1. Opmerking: het wordt ten zeerste aanbevolen om een ​​gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat u citroengrasolie voor therapeutisch gebruik overweegt. Dit geldt met name tijdens de zwangerschap, bij het proberen zwanger te worden, borstvoeding te geven en tijdens lopende medische behandelingen en consulten.

 2. Het kruid heeft galactagogue-eigenschappen, die de vorming van melk in borsten bevorderen. Het is ook effectief bij het stimuleren van de menstruatie en helpt bij het verzachten van menstruatiekrampen en ongemak. Het helpt de zwelling en de voorwaarden van varicositeit te verlichten.

 3. Voorzichtig gebruikt, kan het uiterst waardevol blijken te zijn bij het bieden van een scala aan medicinale verlichting!

 4. Voeg een verfrissend en gezond aroma toe aan uw levensstijl met citroengras!

 5. Meenakshi Nagdeve, mede-oprichter, Organic Facts is een liefhebber van gezondheid en welzijn en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. Ze heeft het Nutrition And Healthy Living Cornell-certificaatprogramma afgerond aan de Cornell University, VS. Ze heeft een postgraduaat in management van IIM Bangalore en B. Tech in metallurgische engineering en materiaalkunde van IIT Bombay. Daarvoor werkte ze enkele jaren in IT en financiële dienstverlening. Ze is een fervent volgeling van natuurgeneeskunde en gelooft in genezing met voedsel. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en verschillende soorten thee proeven.

Lees dit volgende:

 1. Voordelen van Cucmber zijn onder meer een gezonde huid, verlichting van constipatie, diabetes, nierproblemen, zuurgraad en zonnebrand. Komkommer met 96% watergehalte, houdt ons gehydrateerd.

 2. Mint kalmeert de maag in geval van indigestie of ontsteking. Andere voordelen voor de gezondheid zijn gewichtsverlies, verlichting van misselijkheid, hoofdpijn. Het kan helpen huidproblemen te behandelen.

 3. Vind hier 10 indrukwekkende voordelen van abrikoos. Abrikoos heeft het vermogen om indigestie, constipatie, oorpijn, huidziekten, bloedarmoede te behandelen. Het kan vers of gedroogd worden gegeten.

 4. Zuurzakthee heeft voordelen zoals helpen bij gewichtsverlies, het verbeteren van de spijsvertering, het verlagen van de bloeddruk, het stimuleren van de gezondheid van de huid. Het heeft ook anti-carcinogeen potentieel.

 5. Eet een kop stukjes ananas om de verbluffende voordelen ervan te benutten, zoals het verhogen van de immuniteit, het bevorderen van de gezondheid van het botoog, het helpen van de spijsvertering. Het is ook ontstekingsremmend van aard.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407